Főzőlapok és egyéb konyhai eszközök

Főzőlap a cím, de sok másról is szó lesz a blogon. Konyhai kisgépek, konyhai robotok, tűzhelyek és sütők. Mind egy helyen, a fozolap blogon

Friss topikok

Linkblog

Mi is az a gyors felfűtésű elektromos főzőlap?

2009.09.07. 16:32 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Az elektoromos főzőlapok sok változatban megtalálhatók a boltokban, és tulajdonképpen már a régimódi rezsó is egy ilyen főzőlap. Az igazi elektromos főzőlap felülete nemesacélból van, a főzőzónák pedig öntöttvas elemek alá rejtett fűtőszálakból állnak. A normál főzőlapok általában 1000 és 2000 Watt közötti teljesítményt adnak le, találkozhatunk azonban olyan főzőlapokkal is, melyek kifejezetten gyors felfűtésűek. Ez általában valamivel nagyobb teljesítményt, és sokkal gyorsabb melegedést jelent. Ezek gyakran  rendelkeznek valamilyen védelemmel a túlmelegedés ellen is. Ha maradékhő kijelzéssel ellátott darabot választunk, a balesetek kivédése érdekében is tettünk valamit.

Címkék: elektromos főzőlap rozsdamentes acél indukciós főzőlap főzőlapok kerámia főzőlap

Hogy válasszunk főzőlapot hét egyszerű lépésben?

2009.09.03. 17:07 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Ha új főzőlapot szeretnénk vásárolni, alaposan érdemes végiggondolni, hogyan is lássunk hozzá. Íme hét egyszerű lépés, hogy biztosan jól válasszunk.

1. Mérés

Egy mérőszalaggal pontosan mérjük le, mekkora helyünk lesz az új jövevény számára. A legtöbb főzőlap A legtöbb főzőlap kb 60-75 centi széles.

2. Tervezés

Gondoljuk végig, mekkora és milyen típusú igénybevételnek fogjuk kitenni, és becsüljük meg, milyen intenzitással használjuk majd. Nem ugyanarra lesz szükség, ha hétvégente készítünk csak valamilyen egytálételt, illetve, ha minden nap három fogást főzünk rajta egy hattagú családnak.

3. Típusválasztás

A tulajdonságok megismerése után döntsük el, hogy gáz, elektromos, vagy indukciós főzőlapot szeretnénk-e.

4. Felületválasztás

Válasszuk ki, hogy milyen felületű főzőlapot keresünk - ez az indukciós, illetve az elektromos főzőlapok esetében bonyolultabb választás, bár most már gázfőzőlapból is van pl. kerámialapos. Tájékozódjunk előzőleg a fajták tulajdonágairól.

5. Tisztítás végiggondolása

A speciális felületek speciális tisztítószereket is igényelhetnek. Ezt is számoljuk bele a felmerülő fenntartási költségekbe.

6. Extrák

Gondoljuk végig, hogy a számtalan extra közül (grillezés, maradékhő kijelzés, főzőzóna méretének változtatása) mire lesz szükségünk.

7. Árösszehasonlítás

Mindig érdemes egy árösszehasonlító oldal segítségével felderíteni a kínálatot, de nem mindig jó választás a legolcsóbb termék megvétele, mivel lehetnek gondok a garanciával és a kiszállítással.

 


 

Címkék: elektromos főzőlap indukciós főzőlap főzőlapok gáz főzőlap kerámia főzőlap

Az indukciós főzőlap csodája

2009.08.31. 13:33 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Az indukciós főzőlap még ma is sokak számára tűnik misztikus dolognak, pedig a működése nagyon egyszerű. A legtöbb éttermi konyhában - ahogy egyébként a családi konyhákban is - a tűzhely a fókuszpont. Az indukciós főzőlap azonban lehetővé teszi egy esténként sok száz adagot felszolgáló étterem működtetését mindössze négy főzőzónával. Ahelyett hogy nyílt lángot, vagy forrósodó elektromos főzőlapot használnánk, az indukciós főzőlap egyszerűen, a mágnesesség elvén működve melegíti az ételt. Az indukciónak köszönhetően ez a folyamat 85%-ig hatékony. Amikor ugyanis nincs semmilyen edény a mágneses térben, nem melegszik semmi. Ha bekerül a mágnes terébe a főzőedény, azaz rátesszük a főzőlapra, akkor pedig pontosan ott melegszik, ahol összeérnek. Máshol nem. Ráadásul a mágneses tér előállításához kevesebb energia kell, mint a melegítéshez. Ráadásul, mivel nem termelődik annyi hő, illetve nincs hőveszteség, a konyha is sokkal hűvösebb marad.

 

Kapcsolódó cikkek:gizmodo

Címkék: főzőlap indukciós főzőlap főzőlapok kerámia főzőlap

Az indukciós főzőlap tisztítása

2009.08.25. 13:06 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Az indukciós főzőlapokat azért szeretjük - na persze nem csak azért - mert egyszerű a tisztításuk. Ez azt jelenti, hogy, ha rendszeresen - legalább hetente, de ideális esetben minden használat után töröljük le a főzőlapot. Ha elég annyi, akkor csak egy nedves szivaccsal, de ha pl. kiförccsent az olaj, akkor akár dörzsivel is nekieshetünk - persze ésszel. Érdemes valamilyen lágy, krémes, vagy folyékony tisztítószert alkalmazni, és semmi esetre sem súrolószert. Ha nem voltunk túl gondosak, és régebbi szennyeződést kell eltávolítani, akkor keressünk egy pengét (jó esetben kaptunk is egy kaparót a főzőlaphoz), amivel ügyesen letolhatjuk a nem oda való dolgokat a felületről. Ez utána már szivaccsal, törlőruhával is szépen felszedhető. Ha indukciós főzőlapunk van, jó, ha tudjuk, hogy csak ott meleg, ahol érintkezik az edénnyel. Ha tehát véletlenül kilöttyen valami az edény mellé, nem fog ráégni, mire elkészül az étel, illetve akár azonnal le is törölhetjük. Ezért az indukciós főzőlap a legegyszerűbben tisztán tartható főzőlap. Kapcsolódó cikkek: housekeeping.about.com, answers.google.com

Címkék: főzőlap indukciós főzőlap főzőlapok kerámia főzőlap

A tradíciók kedvelőinek: gáz főzőlap

2009.08.19. 16:57 | Kishpiros | Szólj hozzá!

A gáz főzőlapok klasszikusan a régebbi tűzhelyeket idézik a nyílt láng látványa miatt, és hagyományosan a gazdaságosság gondolata kötődik hozzájuk. A gáz főzőlapok általában 3-4 főzőfejjel (főzőzónával) rendelkeznek, melyek mérete különböző. Általában 1 kicsi (40 mm átmérővel), 1-2 közepes (átmérője 50-60 mm) és 1 nagy (átmérője 80 mm) égőfej. Az égőfejek teljesítménye jól szabályozható, és a hőleadásuk azonnali. Előnyük, hogy nincs szükség speciális edényre használatukhoz.  A gyors melegedésnek és lehűlésnek köszönhetően az  elektromos főzőlapoknál jóval gyorsabban használható a gáz főzőlap. Ma már léteznek gázfűtéses kerámia főzőlapok is, amelyeknél a kerámialap alatt gázláng ég. Ezek a főzőlapok egyesítik a gáz és a kerámia főzőlapok előnyeit - a gyors és egyszerű használatot és tisztítást (ilyen ez a Whirpool főzőlap is). A gáz főzőlapok is igyekeznek a vásárló kényelmét szolgálni, így ma már a hagyományos gyufáa megoldás helyett olyan főzőlap is kapható, amelyen elektromos szikra gyújtja be az égőfejet. Ezek általában csak 5-10 000 forinttal drágábbak, mint a manuális változatok.

Elektromos főzőlap - egy nem feltétlenül energiatakarékos megoldás

2009.08.13. 08:13 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Az elektromos főzőlapok azért népszerűek, mert okos használat mellett gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk velük, ráadásul energiatakarékosnak is gondoljuk őket. Jó, ha számolunk azonban azzal is, hogy a villamos energia hazánkban többnyire drágább, mint a gáz. Az elektromos főzőlapok éppen emiatt egyre ritkábbak az új háztartásokban. Teljesítményük általában 1000-2000 watt között szabályozható, de a főzőzónák mérete nem változtatható. Az elektromos főzőlap használata akkor gazdaságos, ha számolunk a maradékhővel, és nem akkor kapcsoljuk ki a főzőlapot, ha már elkészült az étel, hanem még előtte, hiszen a főzőlap hőleadása még egy ideig alkalmas a főzésre. Sajnos tisztításuk nem túl egyszerű, de a gázfőzőlapokhoz képest még mindig egyszerűbb. Biztonsági okokból éredemes olyat választani, amelyik kijelzi a maradékhőt. Képforrás és kapcsolódó cikk: productreview, smartpackkit.com

Amit a kerámia főzőlapról tudni kell

2009.08.12. 16:23 | Kishpiros | Szólj hozzá!

A kerámia főzőlap az egyik leginkább népszerű típus a főzőlapok között rengeteg előnyös tulajdonságának köszönhetően. Jó, ha tudjuk pédául, hogy a kerámia főzőlap könnyebben tisztítható, mint a gáz főzőlap, hiszen egyetlen sík felületről van szó. Nemcsak téglalap alakban kaphatók, akár négyzet, hatszögletű, vagy lekerekített formákban iselérhetők. A főzőzónák mérete nem fix, vagyis különböző méretű edényeinket különböző méretű területeken helyezhetjük el. A leghasznosabb funkciója pedig nem kizárt, hogy a maradékhő kijelzése, ami mindaddig jól láthatóan figyelmeztet minket amíg megégethet minket a főzőlap. A kerámia főzőlapok a hagyományos elektromos főzőlapokhoz viszonyítva sokkal hamarabb melegszenek fel. Irányítani pedig legtöbbször elegáns érintőpanel segítségével tudjuk őket. A  sugárzó hőt fűtőszál, fűtőspirál vagy halogén lámpa szolgáltatja.

 

 

Címkék: elektromos főzőlap kerámia főzőlap

Főzőlap a javából!

2009.08.12. 15:50 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Ciprian Franzeanu által tervezett kütyü több is, mint főzőlap, hiszen a képen látható eszközegyben sütő és főzőeszköz. Működése az indukción alapul, de nem ez az egyetlen bravúrja. Szemre tetszetős, technikailag lenyűgöző. Várjuk, mikor lesz kapható. Kapcsolódó cikkek: newtech-enews

 

Címkék: főzőlap indukciós főzőlap kerámia főzőlap

A főzőlap és a főzőzóna

2009.08.06. 11:54 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Az előző bejegyzésben is szerepel a fogalom, ami főzőlapok kapcsán igen sokszor előkerül, a főzőzóna. Teljesen mindegy, hogy indukciós főzőlapról, vagy egy hagyományos gázégős főzőlapról van-e szó, főzőzónái mindegyiknek vannak. Ezek azok a területek, amik elég forrók ahhoz, hogy az ételeket elkészíthessük rajtuk. Az indukciós főzőlap esetében a technikai adottságok miatt ez változó, és mindig pontosan akkora, mint a rátett edény mérete. Ezért nincs energiaveszteség, és viszonylag kevéssé balesetveszélyes. Az elektromos, vagy kerámia főzőlapok főzőzónája általában néhány méretben állítható, hogy jobban igazodjon az edényekhez.

 Kapcsolódó cikkek: thathomesitelacanche

 

Címkék: elektromos főzőlap indukciós főzőlap főzőlapok gáz főzőlap kerámia főzőlap

A főzőlapok típusai

2009.08.05. 13:01 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Jó így az elején tisztázni, hogy hányféle típus közül választhatunk, ha mondjuk főzőlapot szeretnénk vásárolni.Alapvetően négy típussal találkozhatunk, a gáz főzőlapokkal, a kerámia főzőlapokkal, az elektromos főzőlapokkal és az indukciós főzőlapokkal. A négy típus négy vásárlótípusnak ajánlott pénztárcához, és felhasználási módhoz mérten. A gáz főzőlapok gazdaságosak, gyorsan reagálnak, viszont balesetveszélyesek. A legnagyobb előnye épp a gyorsaság, meggyújtáskor azonnal meleg, ha eloltjuk, akkor pedig gyorsan kihűl. Takarítása viszonylag nehéz, beszerelése és karbantartása gázszerelőt igényel. Az elektromos főzőlapok már nem nagyon vannak forgalomban, mert kevéssé gazdaságosak, és nehezen tisztíthatóak. A kerámia főzőllap jelentősen könnyebben takarítható, és gazdaságosabb is, mivel a főzőzónákat szabályozhatjuk. A balesetek elkerülése árdekében általában jelzik, ha a főzőlap még meleg. Sajátos főzési technikát igényel, hiszen ha lekapcsoljuk, a főzőlap még meleg marad, és továb főzi az ételt. A legújabb módszert az indukciós főzőlapok jelentik, melyek üvegkerámia felületük miatt szintén egyszerűen tisztíthatók. Speciális, mágnesezhető efdényeket igényel, erről volt már szó egy korábbi bejegyzésben.

 

Címkék: elektromos főzőlap indukciós főzőlap főzőlapok gáz főzőlap kerámia főzőlap

Mi is az az indukciós főzőlap?

2009.08.04. 16:37 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Az indukciós főzőlap lényege az indukció. Na most jól megmondtuk. Hogy ez pontosan mit is jelent, az is egyszerű. Az indukció elvét a 19. században James Clark Maxwell fizikus találta ki, vagy inkább fedezte fel. A lényege az a jelnség, hogy ha valamilyen fém mágneses mezőbe kerül, akkor hő keletkezik. A felfedezés után csak a huszadik század végén jutottak el oda a tudósok, hogy főzéshez kezdjék használni a technológiát. A technológia lényege a mágnes és a mágneses indukció, ezért egyértelmű, hogy az indukciós főzőlaphoz mágnesezhető főzőedényekre van szükség. Ezért az indukciós főzőlapokhoz acél vagy öntöttvas főzőedény kell. Zománcozott, alumínium, réz, üveg és rozsdamentes acél edények ezért sajnos nem használhatók az indukciós főzőlapon. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a kiszemelt edény alkalmas lesz-e a használatra, egy mágnes segítségével gyorsan ellenőrizhetjük az anyagát. Meglepő lehet, hogy az indukciós főzőlapokon kifejezetten a vastag falú (3-5 milliméteres) edények használata a leginkább ajánlott, mivel ezek hővezető, és hőtartó képessége ideális.

Címkék: főzőlap indukciós főzőlap főzőlapok

Főzőlap, vagy asztal?

2009.08.03. 15:18 | Kishpiros | Szólj hozzá!

Hazánkban még nem mindennaposak a sushi bárok, ahol az étel előttünk sül egy főzőlapon, vagy épp egy szalagon közelít felénk, de azért találkozhatunk velük. Érdekes, hogy ugyanakkor az otthonunkban is találhatunk már olyan főzőlapot, amelyik egyben az ebédlőasztal is. Sajnos az asztal leginkább rozsdamentes acél külsővel kapható, - ami egyébként azért kell, hogy kellően tudják szigetelni és tisztán tartani - és ez nem illik igazán a japán terek hangulatába, de kit érdekel mindez, ha előttünk sülnek a finomságok?

Kapcsolódó oldalak: cook-n-dine-usa, akitchen

Címkék: elektromos főzőlap beépített főzőlap rozsdamentes acél